Hoeveel edelmetalen zijn te vinden in elektronische producten?

Oude elektronische producten hebben nog steeds waarde; ook als ze al lang afgedankt zijn. Veel van deze producten bevatten namelijk een hoeveelheid edelmetalen. Het is zonde als hier niets mee gedaan wordt. Daarom leveren steeds meer mensen een telefoon in. Als de edelmetalen gerecycled worden dan hoeven er minder edelmetalen uit de grond gehaald te worden voor nieuwe producten. In 1000 kilo telefoons zonder batterijen (ongeveer 8800 telefoons) wordt geschat dat er 139 kg koper (308 pound), 3 kg zilver (7 pound) en 227 gram goud (0.5 pound) uitgehaald kan worden. Uit een onderzoek van het HIT (Harare Institute of Technology) blijkt dat printplaten veel edelmetalen bevatten. Uit het onderzoek blijkt dat printplaten in relatie tot het gewicht voor 20 procent uit koper bestaan, 0.04% goud, 0.15% zilver en 0.01% palladium. Goud, zilver, zink, nikkel en ijzer zijn aanwezig in veel computers, toetsenborden, printplaten en in auto elektronica. Deze kunnen allen gerecycled worden.

Hoe worden de metalen eruit gehaald?
Elektronische apparaten worden eerst gedemonteerd waarna de onderdelen gescheiden worden. De onderdelen van dezelfde materialen worden gesorteerd. De onderdelen met edelmetalen gaan naar het recycling bedrijf dat de edelmetalen scheidt van de andere materialen De edelmetalen in elektronische apparaten worden eruit gehaald door extractie. Dit is een proces dat min of meer lijkt op het normale recycling proces. Bij de extractie van edelmetalen worden een aantal organische en chemische oplosmiddelen gebruikt om het metaal te scheiden van de andere materialen. Doordat chemische middelen gebruikt worden is het een gevaarlijk proces dat om veiligheidsmaatregelen vraagt.

Wat gebeurt er met de onderdelen?
De batterijen van de telefoons bevatten nikkel. De nikkel wordt uit de batterijen gehaald en na bewerking weer gebruikt worden in nieuwe producten. Cadmium uit de batterijen kan weer gebruikt worden bij het maken van nieuwe batterijen en koper wordt ook hergebruikt. De printplaten van telefoons bevatten veel edelmetalen zoals goud, zilver en lood. Deze metalen worden van de printplaten gehaald en gesmolten. Na het smelten kan het weer gebruikt worden voor de productie van nieuwe producten. De plastic behuizingen worden ook gerecycled. Deze worden gebruikt voor verschillende plastic producten. Hetzelfde geldt voor de verpakkingen. Deze worden gesorteerd in papier en plastic waarna ook deze gerecycled worden.
© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress