Wat voor onderzoek wordt er gedaan naar vogels?

Vogels zijn een klasse van warmbloedige, gewervelde dieren die gekenmerkt worden door het bezit van veren, een hol, maar wel een sterk skelet en de aangepaste voorste ledematen die hen in beginsel het vermogen geeft te vliegen. Wereldwijd komen vogels voor, in een zeer uiteenlopende milieus. Sommige zijn aangepast aan het leven in het water, zoals zeevogels, andere vogels aan het leven op het land, zoals loopvogels. Zo zijn er dus meer dan soorten vogels. Dit duidt ook aan dat alle vogels anders zijn en zo worden er dus ook regelmatig verschillende onderzoeken gedaan naar vogels, zoals een gewoon onderzoek naar vogels, maar bijvoorbeeld ook onderzoek naar vleermuizen.

Het onderzoeken

Om vaak tot inzicht te komen over het gedrag van de diverse vogelsoorten, wordt er onderzoek naar vogels gedaan, dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het ringen van vogels, analyse van het voedsel en het telemetrisch volgen tijdens de vogeltrek. Maar naast het inventariseren en monitoren van vogels in Nederland, wordt er bij een onderzoek naar vogels ook verschillende soorten typen technische instrumenten ingezet, naast ook het speciaal ontwikkelde visuele waarneming protocollen. Zo wordt er veelvuldig gebruikt gemaakt van een radar, om aantallen, vlieghoogte en vliegpaden van vogels te kunnen bestuderen. Dit onderzoek vindt veelal plaats in het kader van mogelijke effecten van windturbines. Ook andere technieken om vogels te volgen worden gebruikt, met name met verschillende soorten zenders en dataloggers.

Vleermuizenonderzoek

Maar naast een normaal onderzoek naar vogels, heb je ook onderzoek naar vleermuizen. Een onderzoek naar vleermuizen omvat namelijk meerdere veldbezoeken in de periode april-september. En het is ook een behoorlijk complex onderzoek. De soortgroep kent namelijk gedurende het jaar verschillende verblijfplaatsen, met ook elk hun eigen functie. Dus een verblijfplaats kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Maar een onderzoek naar vleermuizen is ook nodig bij het werkzaamheden als sloop, renovatie of na-isolatie, maar ook bij kap van bomen of het verlichten van buitengebied.




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress