3 tips voor het verduurzamen van je tuin

Het verduurzamen van onze woningen wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Logischerwijs kan de tuin dan ook niet achterblijven. Heb je plannen om je tuin te gaan verbouwen? Neem de tips in dit artikel dan zeker mee! Ook wanneer je geen plannen hebt, kunnen deze tips van toegevoegde waarde zijn, ze zijn immers erg makkelijk toe te passen. 

First of all: tegels eruit, groen erin

Heb jij een tuin vol met tegels? Dan valt er een heleboel winst te behalen door wat tegels uit je tuin te halen en deze voor groen te vervangen. Groen in je tuin zorgt er niet alleen voor dat het regenwater goed weg kan lopen, het trekt ook insecten en vogeltjes naar je tuin. Je tuin wordt voor hen ineens een fijne plek om te zijn en dat is een goed teken. Het is logisch dat je niet je hele tuin vol met planten wilt zetten, want dan wordt het misschien ook zo’n jungle. Gelukkig zijn er ook andere alternatieven wanneer je tegels uit je tuin wilt halen. Denk maar eens aan duurzame halfverharding. Hierdoor kun je toch nog dat looppad of terras maken, maar heb je minder tegels in de tuin. 

Tuinverlichting op zonne-energie

Verlichting is een erg belangrijke factor in je tuin en mag dan ook niet vergeten worden. Ook hierop kun je flink verduurzamen. Kies in plaats van verlichting op elektriciteit voor verlichting op zonne-energie. De verlichting laadt zichzelf overdag op onder het genot van de zon en gaat ‘s avonds wanneer het donker wordt aan om jouw tuin prachtig te verlichten. Dubbel voordeel, want hiermee bespaar je jezelf ook een hoop energiekosten! 

Automatisch bewateringssysteem voor je planten

Wanneer je de tuin handmatig bewaterd, gebruik je vaak veel meer water dan eigenlijk nodig is. Ook loop je hiermee het gevaar dat je een plant te veel water geeft of te weinig (als je het bijvoorbeeld vaak vergeet). Een automatisch bewateringssysteem is dan ook een uitstekende oplossing. Het kan precies zo worden ingesteld dat jouw planten voldoende water krijgen op vaste tijdstippen. Een extra voordeel is dat jij er hierdoor ook niet meer naar om hoeft te kijken. 

 

Extra tip: Vaak wordt er voor de bewatering van de tuin nog gewoon kraanwater gebruikt. Het gebruik van kraanwater voor dit soort situaties is eigenlijk gewoon zonde, zeker omdat er ook een alternatief is: regenwater. Door een regenton in je tuin te plaatsen en hier het bewateringssysteem op aan te sluiten kun je op een duurzame en goedkope manier je tuin voorzien van het nodige water. 

 




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress