Wat zijn milieuvriendelijke meubels?

Wellicht heb je er wel een keer van gehoord: milieuvriendelijke meubels. Wat zijn dit nou eigenlijk? Hoe kan een meubel milieuvriendelijk zijn? En wat voor meubels zijn dit? Zijn het alleen stoelen of bijvoorbeeld ook een eettafel set? Of misschien wel een kast. En waar zijn deze meubels van gemaakt? Lees vooral verder als je hier meer over wilt weten.

Gerecycled materiaal

Milieuvriendelijke meubels worden gemaakt van gerecycled materiaal. Dus bijvoorbeeld hout dat al eerder gebruikt is. Oude meubels die omgetoverd worden in nieuwe meubels. denk hierbij aan een mooie kast waarvan het hout wordt gebruikt om een eettafel te maken. Soms ook tweedehands meubels die een tweede kans of tweede leven krijgen. Hiermee voorkom je dat meubels op de afvalberg belanden. Dit is een zeer goede manier om ontbossing tegen te gaan. Wanneer we oude meubels omtoveren in nieuwe meubels hebben minder bomen nodig en kunnen we er dus meer laten staan. Verder zijn er meubelbedrijven die geen hout aannemen wat illegaal geoogst is. Dit is ook om ontbossing tegen te gaan.

Andere materialen

Buiten het feit dat er recycled hout wordt gebruikt, worden er ook andere materialen gebruikt om de meubel milieuvriendelijk te maken. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van speciale lijm. Deze lijm is op basis van PVA. Verder worden er stoffen gebruikt van organische vezels. Vezels zoals bamboe, soja, zijde, vlas en katoen. Tijdens het kweken van deze planten wordt er voor gezorgt dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische pesticiden. Zo kun je zien dat er veel wordt nagedacht over het milieu. Vanaf het begin tot het einde is het belangrijk om rekening mee te houden. Daarom zijn er veel bedrijven die alleen samenwerken met organisaties die ervoor zorgen dat alles zo eco vriendelijk is als mogelijk. 

Veel mogelijkheden

Buiten de tafels, kasten en stoelen zijn er ook veel andere mogelijkheden voor milieuvriendelijke materialen. Op deze manier kun je je hele huis zo eco vriendelijk maken als je maar wilt! Zo kunnen ook vloeren en muren milieuvriendelijk zijn. Een populair materiaal hiervoor is kurk. Kurk is licht en voelt goed aan. Verder is het geluiddempend waardoor het een goed materiaal is voor de muren en vloeren. Als je de binnenklimaat wilt beschermen kun je ook nog een mat neerleggen. Deze matten zijn vaak geweven van onder andere riet en linnen. Als we naar de keuken gaan kijken dan zijn stenen aanrechtbladen populair. Buiten dat ze praktisch zijn, zijn dus ook goed voor het milieu. Stenen die hiervoor vaak gebruikt worden zijn graniet en marmer. Echter zijn dit niet de enige opties voor je aanrechtbladen. Je kunt ook kiezen voor leisteen, kalksteen, onyx en travertijn. Er zijn dus veel opties om je huis wat ‘groener’ te maken. Door de vele opties is het ook mogelijk om je smaak nog naar voren te laten komen. Dus als je bang was dat je niet je droomhuis kon hebben als je zou kiezen voor milieuvriendelijke meubels, dan kan je die angst opzij zetten. Er zijn zoveel mogelijkheden, zoveel materialen dat er wel iets tussen zit voor iedereen. Of je nou een marmeren keuken wilt of eettafel van berkenhout. Je gaat iets kunnen vinden dat bij je past en dat ook meehelpt aan een betere planeet.

 
© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress