Voorbereidingen treffen voor verkoop
Het verkopen van uw huis kan vaak tot veel problemen leiden, omdat het veel papierwerk en gedoe met zich meesleept. Vaak is men er zich dan ook niet van bewust hoeveel werk het nu eigenlijk is en dan verkijken ze zich totaal op de tijd die ze er in moeten steken. Dit zorgt voor veel stress en spanning in het gezin of op het werk. Om dit alles te voorkomen, is het verstandig om eerst eens goed de tijd te nemen om te beoordelen wat voor werk er allemaal verricht moet worden. Zo kunt u bijvoorbeeld een tijdsplanning maken, zodat u goed voorbereid bent op wat er komen gaat. Een klein overzicht van de handelingen en het papierwerk vindt u in onderstaand artikel.
Formulieren
Zoals u waarschijnlijk al had verwacht: de verkoop van uw woning begint met een aantal formulieren. Deze papieren bestaan doorgaans uit allerlei vragen over de gegevens van uw huis en persoonlijke informatie. Het eerste papier dat u in hoort te vullen bestaat uit 2 delen, deel A en deel B. Dit noemt men de Vragenlijst voor de verkoop van een huis. Dit is verplicht en staat ook beschreven in de wet als noodzakelijke strekking van gegevens. Het eerste gedeelte, deel A, bestaat uit vragen over bijvoorbeeld de erfenisregeling, mogelijke scheiding en schulden. Deze gegevens heeft de makelaar nodig om het uiteindelijke koopcontract op te stellen en in te vullen. Daarnaast kan het zo zijn dat er nog rekening gehouden moet worden met meerdere eigenaren of de bank die de verkoop goed moet keuren. Dit is overigens strikt privé, waardoor het niet verder mag komen dan het bureau van de makelaar zelf. Het tweede gedeelte, deel B, bestaat uit de informatieplicht. Hierin stelt men algemene vragen over de woning. Een groot aantal ja/nee-vragen beslaan hier de gegevens over de staat van uw huis met betrekking tot bijvoorbeeld verbouwing, garanties, afscheidingen en belastingen. Dit deel is overigens wel openbaar en dient getekend te worden door een specialist en kan door iedereen opgevraagd worden bij de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers, zodat ze weten wat hen te wachten staat.
Overige gegevens
Naast het belangrijkste formulier, de Vragenlijst voor de verkoop van een huis, zijn er natuurlijk nog een aantal andere papieren. Het belangrijkste document hiervan is het eigendomsbewijs van de woning. Dit moet namelijk ook overgedragen worden aan de nieuwe bewoner(s) als het huis eenmaal verkocht is. Dit document is een kopie van de leveringsakte die u, na het tekenen ervan, van de notaris kreeg toen u het desbetreffende huis kocht. Daarnaast bestaan onder het kopje “overige akten” nog enkele formulieren waarin verscheidene overeenkomsten en/of notariële aktes die na de aankoop actief werden. Het kan zijn dat hierin de data staat over grond die bijgekocht of juist verkocht is. Het kan ook zo zijn dat hierin overeenkomsten met de buren of anderen vermeld staan. Dit heeft betrekking tot bijvoorbeeld de verantwoordelijkheden over bepaalde stukken grond. Dit kan bijvoorbeeld gelden als u op vakantie bent en de buren dan tijdelijk in beheer zijn van uw woning en de bijbehorende grond. Verder zijn belangrijke papieren als de plattegrond van het adres, kopieën van gemeentelijke aanslagen en de rekeningen van nutsbedrijven en waterschappen van belang. Dit is om ervoor te zorgen dat de toekomstige nieuwe bewoners op de hoogte zijn van de grootte van het huis en de kosten die ze met zich meedragen als ze op het desbetreffende adres woonachtig gaan zijn. Ten slotte heeft u nog inzage in het formulier “lijst met roerende zaken”. In deze lijst is het de bedoeling om in te vullen welke roerende goederen u achterlaat in uw woning als u vertrekt. Dit lijkt misschien overbodig, maar om gedoe te voorkomen, is het beter als u dit netjes invult. Ook is een kopie van uw legitimatiebewijs noodzakelijk. Daarmee zijn alle documenten op orde.
Makelaar
Na al het papierwerk ingevuld te hebben, wordt het uiteindelijk tijd voor de makelaar om in actie te komen. Hij of zij zorgt ervoor dat alle gegevens verzameld en geordend worden, zodat ze daarna in de brochure en in de advertentie vermeld kunnen worden. Hierna wordt er een bouwkundig rapport opgesteld, eventueel met behulp van een stylist om de inrichting zo optimaal mogelijk te maken. De makelaar zal in de tussentijd uw woning op Funda, zijn eigen website en eventueel sociale media, met uw toestemming uiteraard, plaatsen. Zo komt de grootste groep mensen te weten dat u uw huis verkoopt. Nadat het bouwkundige rapport opgesteld is en de stylist(e) zijn of haar werk heeft gedaan, kunnen de foto’s voor op de advertentie gemaakt worden. Nu bent u zo goed als klaar met de voorbereidingen van het verkopen van uw adres.
Foto’s maken
De foto’s vormen de eindstreep voor de voorbereidingen. Deze zijn uiterst belangrijk, omdat deze foto’s voornamelijk het publiek trekken. Of dit het juiste publiek is, hangt natuurlijk af van de afbeeldingen, maar ook van de overige details over de woning. Wel zorgen deze afbeeldingen voor de eerste indruk, waardoor de potentiële klanten een beeld gaan vormen van het huis tezamen met bijvoorbeeld de plattegrond en de vraagprijs. Bij deze foto’s is het echter wel belangrijk om te letten op een aantal criteria. Onderzoek heeft aangetoond dat geïnteresseerde kopers eerder een huis in hun achterhoofd houden, na het zien van zonnige en duidelijke plaatjes. Met de foto’s erbij is de brochure zo goed als klaar. Wel is het nog verstandig om, voordat de advertentie geplaatst wordt, nog even een voorbeeld opgestuurd te krijgen van de makelaar. Hierdoor zijn eventuele aanpassingen nog mogelijk om het geheel perfect te maken. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er een klein foutje in zit. De makelaar is ook maar een mens. Uiteraard zijn er ook genoeg sites die u kunnen helpen met het vinden van fouten of het verder verkopen van uw huis, zoals directhuisverkopen.com. Een goed begin is het halve werk!