Hoe groen is Essent?

Essent noemt zich de grootste producent van groene stroom. Maar hoe groen is Essent nou echt? Tijd om Essent langs de meetlat te leggen!

 

Essent: 1 van de big 5

Essent levert gas, elektriciteit, warmte en energiediensten aan 2,5 miljoen consumenten en bedrijven in Nederland en België. Essent behoort tot ‘big 5’, en is daarmee een van de vijf grootste energieleveranciers van Nederland. Essent is onderdeel van het Duitse megaconcern RWE, dat meer dan 20 miljoen klanten in Europa heeft. Eind 2013 werkten er 3.115 mensen bij Essent en RWE Generation, de productietak van RWE in Nederland. De omzet van Essent steeg in 2013 voor het derde jaar op rij door de groei van klanten en een koude winter.

 

Energieprojecten
In een 48 pagina’s tellend MVO-rapport beschrijft Essent openhartige over haar belevenissen met stakeholders, regelgeving, subsidies, het Energieakkoord en duurzame energieprojecten . In het hoofdstuk ‘Klimaatbescherming’ vertelt Essent dat de opwekking van energie efficiënter en schoner moet, gemeten aan de gemiddelde CO2 uitstoot per geproduceerde MWh, maar die is omhoog gegaan. Essent vertelt daar niet bij dat ook de totale CO2 uitstoot van het bedrijf zelf alweer groter is geworden, dat volgt pas op de één na laatste inhoudspagina. Maar een referentie naar de stal met boer en koeien die op de website wordt weergegeven, die ontbreekt.

 

Opwekking
Het MVO-rapport geeft ook de cijfers van Essent’s energieopwekking: 89% fossiel, 7% biomassa en 3% is afkomstig van windmolens. Dat er nou juist windmolens op het plaatje bij de kop ‘opwekking’ op de website staan, is dus niet bepaald representatief. De totale productie van groene energie en het deel windenergie zijn in de afgelopen jaren nauwelijks gestegen, terwijl de omzet van Essent wel fors groeide. Desondanks is Essent de grootste producent van groene energie in Nederland. Tenminste, als je biomassa als groen beschouwt.

© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress