Investeer in goede ventilatie in je bedrijfspand

Hoewel vandaag de dag goede ventilatie vanzelfsprekend is in de meeste woonhuizen, is dat in bedrijfspanden nog niet altijd het geval. Veel kantoorruimtes beschikken over een airco, om ervoor te zorgen dat de temperatuur ook in de zomertijd comfortabel blijft tijdens het werken. Een airco is natuurlijk een fijne voorziening, maar grondige ventilatie is minstens zo belangrijk om de werkomgeving gezond én prettig te houden. Waarom is goede ventilatie juist óók in een bedrijfspand van belang? En hoe check je of jouw bedrijfsruimte goed geventileerd wordt?

Airconditioning, luchten en ventileren

Goede ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in een woon- of werkruimte schoon en gezond blijft. Zo is er genoeg zuurstof in de ruimte aanwezig en adem je niet onbewust stofdeeltjes en ander vuil in. Kortom, werken in ruimte waar voldoende geventileerd wordt is beter voor je gezondheid, en daarmee ook voor de productiviteit op de werkvloer. In een ruimte waar de lucht zuiver is voel je je fitter en kun je je beter concentreren. Belangrijk om te weten is dat een airco de lucht alleen koelt, en deze niet reinigt. Een ventilatiesysteem daarentegen voert vuile lucht af én verspreidt schone lucht van buiten door het gebouw, waardoor de lucht binnen continu ververst wordt. Een ventilatiesysteem heeft dus een compleet andere functie dan een airco, die vuile lucht juist door de ruimte verspreidt en daarmee de kans op gezondheidsproblemen vergroot. Beschikt jouw kantoor al over een airco? Dan is het extra belangrijk om goed te ventileren. En alleen af en toe een raam of deur openzetten blijkt in de praktijk ook niet voldoende te werken: luchten is namelijk ook weer heel wat anders dan ventileren. Om een gezonde leef- en werkomgeving te creëren is het dus van belang dat je bedrijfspand of kantoor over mechanische ventilatie beschikt: zo’n systeem zorgt ervoor dat je je over de luchtkwaliteit in jouw werkruimte geen zorgen hoeft te maken.

Hoe check je de luchtkwaliteit?

Goede en betrouwbare ventilatie is dus onmisbaar voor een gezonde werkomgeving. Maar hoe controleer je of een ruimte goed geventileerd wordt? Ten eerste is het heel belangrijk om te checken dat het ventilatiesysteem aan staat. Misschien lijkt het voor de hand liggend, maar deze simpele check wordt nog weleens vergeten, vooral als het kantoorpand een tijdje gesloten is geweest. Eigenlijk hoort het ventilatiesysteem permanent aan te staan, en dient deze alleen in noodgevallen uitgeschakeld te worden. Zo wordt de lucht constant ververst en raakt de ruimte ook na sluitingstijd van het kantoor niet bedompt. Wil je ultieme zekerheid over de luchtkwaliteit in jouw werkruimte? Dan is het een goed idee om een CO2-meter aan te schaffen. Zo’n meter controleert de CO2-concentratie in de betreffende ruimte, en geeft dus aan of er wel of niet voldoende geventileerd wordt. Zo weet je zeker dat luchtkwaliteit aan de standaarden voldoet en dat jij en je collega’s schone en gezonde lucht inademen op de werkvloer.




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress