Hoe ontstaan microplastics?

Hoe ontstaan microplastics en hoe kunnen we er voor zorgen dat hun impact op onze gezondheid zo beperkt mogelijk kan worden gehouden? Het is een zeer belangrijke vraag waar de komende jaren nog heel wat verder onderzoek naar zal moeten gebeuren. Op moment van schrijven is het namelijk zo dat het onderzoek naar deze materie nog relatief in de kinderschoenen staat. Toch zijn er een aantal zaken die we wel reeds weten waardoor we ons toch reeds een bepaald beeld kunnen vormen van de manier waarop microplastics ontstaan. Wil je hier graag meer over te weten over hoe microplastics ontstaan? Dat is mogelijk hier op deze pagina!

            Terug te vinden in menig aantal verschillende producten

Tot op de dag van vandaag denken veel mensen dat microplastics een ver van hun bed show is. Dat is niet juist. Sterker nog, eigenlijk is het zo dat elke mens er dagelijks mee wordt geconfronteerd. Dit gebeurt overigens zonder dat je dit echt zelf beseft. In contact komen met microplastics kan dan ook op verschillende manieren, zoals:

 

  1. Door gebruik te maken van producten die microplastics bevatten;
  2. Door het inademen van microplastics;
  3. Door het machinaal wassen van synthetische kleding;
  4. Door te rijden met de auto;

 

Feit is dat microplastics tegenwoordig niet alleen terug te vinden zijn in het (drink)water, maar ook in bijvoorbeeld de lucht en op het land. Er aan ontkomen is bijzonder moeilijk, al zijn er zeker een aantal zaken waar je aandacht aan kan besteden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te gaan maken van producten die duidelijk aangeven geen microplastics te bevatten. Dit geldt onder meer voor producten die onder verschillende keurmerken vallen.

            Vaak onbewust geproduceerd

Elke dag opnieuw zijn er verschillende zaken die we doen zonder daarbij stil te blijven staan op de mogelijke impact die ze kunnen hebben op ons milieu of op onze eigen gezondheid. Dat is het gevolg van dat die zaken eigenlijk op zich over een zeer onschuldig karakter beschikken. Neem nu bijvoorbeeld het rijden met de auto. Niet alleen worden er op die manier uitlaatgassen geproduceerd, wat bovendien ook te denken van de microplastics die ontstaan door slijtage van de banden. Deze microplastics zouden goed zijn voor zomaar even 28 procent van alle primaire microplastics die er op deze planeet bestaan.

 

Bovenstaande is natuurlijk nog maar één voorbeeld. Er is dan ook zeker meer. Een andere taak die we vaak uitvoeren en waarbij we eigenlijk niet stil blijven staan bij de gevolgen is het machinaal wassen van kledingstukken. Ook op deze manier ontstaan microplastics. Het machinaal wassen van synthetische kledingstukken is dan ook verantwoordelijk voor naar schatting 35 procent van alle primaire microplastics.

            Bestaat er ook zoiets als secundaire microplastics?

Een concreet antwoord geven op de vraag “ hoe ontstaan microplastics” is in de praktijk uitsluitend mogelijk wanneer we niet alleen rekening houden met de primaire microplastics, maar wanneer we ook even aandacht schenken aan de secundaire vormen die er bestaan. Dergelijke microplastics zijn het gevolg van onder meer de degradatie van allerhande plastic voorwerpen zoals bijvoorbeeld plastic zakken en flessen en bijvoorbeeld visnetten. De secundaire microplastics zouden volgens actuele verwachtingen goed zijn voor zomaar even tussen de 69 en 81 procent van alle microplastics die zich in de oceanen bevinden.

© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress