Met deze tips houdt jij je zonnepanelen tip-top in orde!

Het laten plaatsen van zonnepanelen op jouw dak is een flinke investering. Daarom wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk meegaan. Je hoort misschien vaak van je leverancier dat een flinke regenbui je zonnepanelen schoon zullen spoelen, maar toch is dat niet voldoende om ze echt schoon te houden. Het is belangrijk om je zonnepanelen op de juiste manier te onderhouden om zo het hoogste rendement te behouden! Wil jij weten op welke manier je dat doet? Lees dan snel verder!

Het begint bij de plaatsing!

Je zou het niet zeggen, maar het onderhoud van je zonnepanelen begint eigenlijk al op moment van plaatsen. De richting waarop zonnepanelen geplaatst worden, bepalen of je meer last van vuil en dus slecht presterende panelen zult hebben. Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben namelijk meer last van vuil dan horizontaal geplaatste panelen. Het is logisch dat vuil naar de onderrand van je panelen spoelt door regen. Er ontstaat dan een ophoping van vuil onderaan. Bij horizontale zonnepanelen is dan alleen de onderste string bedekt met vuil, wat wel een matige prestatie oplevert, maar de bovenste strings zullen nog goed werken! Bij verticale panelen daarentegen is de onderzijde van alle panelen vervuild, waardoor deze allemaal een matige prestatie leveren en de gehele prestatie van je panelen dus flink verslechterd. Let er dus op dat je de zonnepanelen horizontaal laat plaatsen voor het hoogste rendement!

Zelf schoonmaken of laten doen?

De eerste vraag is natuurlijk ga je zelf de held uithangen en het dak op om je zonnepanelen schoon te maken? Of laat je het doen door een schoonmaakbedrijf? Onze tip is, laat het doen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf! Hiermee loop je minder risico op beschadigingen aan je zonnepanelen en natuurlijk op valgevaar. Daarnaast hoef je zelf niet te investeren in de speciale schoonmaakmiddelen, want deze heeft het bedrijf natuurlijk tot hun beschikking. Het enige nadeel is dat er arbeidskosten bij komen kijken, maar vergelijken met de pluspunten, lijkt voor ons de keus gemakkelijk gemaakt! Ben je nou toch van plan om zelf je zonnepanelen schoon te maken? Dan heeft zonnepanelen.net een aantal tips op een rijtje gezet hoe je het best je zonnepanelen kan schoonmaken

Wanneer en hoe vaak hebben je panelen een schoonmaakbeurt nodig?

Je hoeft je zonnepanelen zeker niet maandelijks schoon te maken, maar 1x per jaar is zeker aan te raden! Een jaarlijkse schoonmaakbeurt kan namelijk 3% meer rendement opleveren. Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende factoren die bepalen of je vaker een schoonmaakbeurt zou moeten laten uitvoeren. Woon je bijvoorbeeld in een bebost gebied waardoor er veel bladeren op je dak vallen? Of woon je juist bij de zee en duinen wat zorgt voor een zoute en zanderige lucht? Dan is het verstandig om regelmatiger je panelen te controleren of ze al toe zijn aan een onderhoudsbeurt. De beste tijd om je panelen in ieder geval elk jaar schoon te maken is aan het begin van de lente. Zo haal je het meeste rendement uit de komende zonnige maanden!




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress