Dit moet je weten over het inzamelen van bedrijfsafval

Ben jij werkzaam binnen een bedrijf? Of je nou een groot bedrijf hebt of werkzaam bent in een kleine zaak, feit blijft dat je verantwoordelijk bent voor het afvoeren van afval dat je zelf produceert tijdens de werktijden. Als gevolg van de werkomstandigheden zal immers veel afval geproduceerd worden en het is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente om dit op te ruimen. Dit is iets wat je zelf mag doen en als dit niet gebeurt dan riskeer je een boete. Om dit proces gemakkelijk te maken kun je ervoor kiezen om een container in te huren. Denk hierbij aan een goedkope container via Bedrijfsafval.nl, waarmee je direct aan de slag kunt gaan met het scheiden van afval. 

Wetgeving in Nederland

Er gelden in Nederland bepaalde wetten wat betreft het inzamelen van bedrijfsafval, om ervoor te zorgen dat Nederland richting een toekomst gaat waarin er minder sprake is van CO2-uitstoot. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in de regels die gelden en fouten te voorkomen. Als je het proces van afval scheiden op een goede manier doet kun je zelfs extra kosten voorkomen. Veel afval dat je verzamelt hoeft verder niet vernietigend te worden maar kan opnieuw worden gebruikt. Hierdoor is recyclen van MKB afval van groot belang, wat alleen kan gebeuren als het afval eerst gescheiden wordt.

Minder productie van materiaal

In het kader van duurzaamheid is het belangrijk om te weten dat je direct stappen kunt zetten naar een wereld waarin er minder vervuiling is. Een van de eerste stappen waarmee je kunt beginnen is de productie van minder materiaal. Gebruik oud materiaal bijvoorbeeld meerdere keren om de productie van nieuw materiaal te minderen. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van grotere, dikkere verpakking. Ten slotte kun je kiezen voor digitalisering, waardoor minder restafval geproduceerd zal worden. 

Verantwoordelijkheid van het bedrijf

Voor huishoudelijk afval geldt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de inzameling hiervan. Dit is niet het geval bij bedrijven. Je moet zelf geregistreerd staan om afval weg te gooien en bovendien afval zelf kunnen scheiden. Om dit proces goed te doen is het belangrijk om jouw medewerkers te motiveren mee te werken aan het scheiden van afval. Dit doe je door een cultuur te creëren waarin afval scheiden de norm is. Leg uit wat de doelstelling is, waarom afval scheiden van belang is en hoe je het doel gezamenlijk wenst te behalen.




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress