Zo creëer je een milieuvriendelijk huis

Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor een duurzaam leven, door hun manier van leven aan te passen. Enerzijds om mens en milieu te sparen, anderzijds om de kosten voor het energieverbruik in huis terug te dringen. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen die bewust kiezen voor het verlagen van de thermostaat in het najaar en de winter. Wist je dat het verlagen van de thermostaat met één graad al leidt tot een besparing van zo’n 120 kuub gas op jaarbasis in het geval van een gemiddeld gezin? Het is slechts een van de mogelijkheden die je hebt bij het nastreven van een duurzaam leven. Kijk ook eens naar de optie om regenwater op te vangen en dit zelf te zuiveren; een loodgieter in Tilburg kan je meer vertellen over de implementatie ervan in je woning. 

 

Regenwater opvangen en zelf zuiveren 

Het opvangen van regenwater is om verschillende redenen het overwegen waard. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid het regenwater in de zomer te gebruiken voor het bewateren van de tuin. Nederlandse zomers worden steeds warmer, wat het noodzakelijk maakt planten en het gazon te besproeien. Gebruik hier geen zuiver water voor; haal het water uit de regenton. 

 

Tip: door de tuin van meer groen en minder bestrating te voorzien, draag je bij aan een prettig klimaat in de tuin. Het zal er minder warm zijn, daar het groen geen warmte vasthoudt. Bestrating doet dit wel. 

 

Ook heb je verschillende mogelijkheden om regenwater te zuiveren. Het gezuiverde regenwater is vaak niet direct geschikt als drinkwater. Je kunt het echter wel gebruiken om te douchen, in bad te gaan of voor het doorspoelen van het toilet. Aanpassingen aan de leidingen in huis zijn noodzakelijk om hier gebruik van te kunnen maken. Schakel een loodgieter in, om je hierbij te laten helpen. 

 

Zorg voor het scheiden van afval 

Een andere vorm van duurzaam leven: het scheiden van verschillende soorten afval. Zorg dat je het restafval op een andere plek bewaart, als het GFT-afval. Er zijn tegenwoordig moderne, stijlvolle prullenbakken verkrijgbaar welke over tenminste twee en soms zelfs drie verschillende compartimenten beschikken. Veel gemeenten zamelen het afval al gescheiden in. Doet jouw gemeente dit niet? Breng je plastic in dat geval naar de vuilstraat, in plaats van dat je dit bij het restafval gooit. Het draagt bij aan het recyclen van bestaande materialen. Niet alleen plastic is goed te recyclen, hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor blik. Niet voor niets wordt er inmiddels statiegeld geheven op blikjes. 
© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress