Van wattenstaafjeshouder tot wasmand, richt je badkamer plasticvrij in

Duurzame make-up

Je ecologische voetafdruk kleiner maken. Een hot item dat anno 2022 niet meer onbesproken blijft. En een oplossing waar je thuis eenvoudig mee kunt beginnen. Ook met kleine gebaren kun je een grote impact hebben op een duurzaam milieu. Hoe? Daarover lees je in deze blog.

Wat ga jij in huis anders doen om ervoor te zorgen dat je een belangrijk aandeel hebt in het versterken en behouden van een duurzaam milieu? In dit artikel geven we je een aantal praktische tips die je helpen een groene stempel te drukken op het klimaat. Het kan namelijk in het hele huis. Van de wattenstaafjeshouder in je badkamer tot aan de grasmaaier die in de schuur staat. Elke keuze in het huishouden kan met aandacht voor duurzaamheid gemaakt worden.

De hoeveelheid plastic in en om je shampoo, lippenstift en wattenstaafjeshouder

Ben je gesteld op je uiterlijk, dan zul je de nodige uren in de badkamer doorbrengen. Om je in de ochtend klaar te maken voor de dag of om in aanloop naar een afspraak je mooiste kanten te accentueren. Je hecht waarde aan hygiëne en een verzorgd uiterlijk, dus daar besteed je aandacht aan. En om dat te kunnen doen heb je een aanzienlijke voorraad aan cosmeticaproducten en accessoires die de badkamermeubel opvullen. Een houder voor je wattenstaafjes, je toilettas met make-up, een dag- en nachtcrème voor je gezicht en lotions die je lichaam gezond houden.

Hoewel deze verzorgingsproducten effectief werken voor een stralend uiterlijk, zijn er wel kanttekeningen te zetten bij het productieproces van veel cosmeticamerken. Bij binnenkomst in een drogisterij komen de verzorgingsproducten in plastic verpakkingen je al tegemoet. En niet alleen de verpakkingen zijn van plastic. Helaas bevatten veel shampoos, zepen en cosmeticaproducten plastic microdeeltjes die met het blote oog niet te zien zijn. Tijdens een douchebeurt stromen die microplastics samen met het water door het riool met als eindbestemming de al veel te grote plasticsoep.

Je keuze voor badkameraccessoires en cosmeticaproducten

Wil je vanuit je eigen huis niet bijdragen aan de groei van die plasticsoep, dan kun je beginnen met het vermijden van plastic in je badkamerartikelen en make-up. Gelukkig richten steeds meer grote cosmeticamerken zich op het reduceren van microplastics in hun producten, maar er valt nog veel meer winst te behalen. Neem je eigen producten eens onder de loep en vervang de plastic verpakkingen voor natuurlijke materialen. Het plastic bakje waar je wattenstaafjes in zitten, kan plaats maken voor een bamboe wattenstaafjeshouder. En zijn de wattenstaafjes zelf ook nog van plastic, dan kun je ook die vervangen door houten wattenstaafjes.

En dan de microplastics. Nu wil je ook weten welke shampoos en verzorgingsproducten in je badkamer deze minuscule deeltjes bevatten. Dat zie je immers niet met het blote oog en het etiket zal ook niet veel prijsgeven. Heb je een smartphone, dan kan die dat voor je uitzoeken. Met de applicatie Beat the Microbead scan je de producten op je eigen make-uptafel of in de winkel. De app vertelt je vervolgens of en in welke mate er microplastics in het product zitten. Zo kun je jouw badkamer eenvoudig vrijmaken van plastic verpakkingen en van onzichtbare microplastics. Vervang je shampoos door ecologische en duurzame shampoobars waar geen plastic aan te pas komt. Met kleine stappen die je zet door je cosmeticaproducten goed te onderzoeken en waar nodig te vervangen, heb je grote invloed op de vermindering van plastic en dus een duurzaam milieu.




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress