Kleine ondernemers: zakelijke energie of particulier

Door energieleveranciers wordt vaak gesproken dat ondernemers met zakelijke energietarieven voordeel hebben tov consumenten. Natuurlijk heeft u als ondernemer de mogelijkheid om met uw boekhoudprogramma de BTW terug te vragen bij de aangifte omzetbelasting ieder kwartaal. ZZP-ers worden bovendien vaak telefonisch benaderd met een op het oog mooie energie aanbieding speciaal voor hen als ondernemer. Er bestaan echter een aantal mythes over deze voordelen van klein zakelijke ondernemers en zelfstandigen met zakelijke energiecontracten. Een aantal tips om hierop te laten hebben we hieronder uiteengezet:

  • Zijn de tarieven voor zakelijke energie voordeliger dan voor consumenten?

Per definitie zijn zakelijke energieprijzen niet goedkoper dan tarieven voor consumenten. Ten onrechte leeft deze gedachte bij veel ondernemers wel. Energie aanbieders weten dat en maken hier graag gebruik van. Zakelijke energie heeft een hogere prijs omdat het voor leveranciers duurder is om in te kopen geeft www.goedkoopste-energieleverancier.net aan. “Zakelijke afnemers verbruiken namelijk overdag veel energie. Aangezien de vraag naar energie dan hoog is ligt de prijs hiervoor ook hoger. Huishoudens verbruiken doorgaans op dalmomenten; ‘sochtendsvroeg en ’s avonds energie.”

  • Hogere opzegboetes

Consumentenrecht is beter geregeld dan recht voor bedrijven. Dat betekent dat per product de opzegboete per jaar maximaal  € 50 bedraagt voor huishoudens. Deze ligt voor zakelijke afnemers soms wel op meer dan € 1000. Stilzwijgende verlenging is bij huishoudens niet toegestaan maar bij zakelijke afnemers wel. Pas dus goed op!

  • Aanbod vaak exclusief energie

Ondernemers worden gelokt met een aanbod waarin de btw niet is meegenomen. Bij tarieven voor consumenten wordt deze standaard wel gecommuniceerd. Daardoor lijken zakelijke tarieven er beter uit te komen. Wees hiervoor dus beducht bij een vergelijk tussen een aanbod van beide energiecontracten. Ook zijn niet alle zakelijke energiekosten aftrekbaar wanneer u vanuit huis werkt.

 




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress