Zo kan jij je tuin duurzamer maken

Bijna iedereen heeft het er over. Duurzamer leven.  Of je nou op een verjaardag zit of een winkel in loopt, je komt er niet onder uit. Nederland is steeds bewuster bezig en steeds meer mensen wonen duurzamer. Er wordt veel gedacht aan hoe je je huis duurzamer kan maken, maar kan je je tuin eigenlijk beter maken voor het milieu? Ja zeker! En wij vertellen je hoe je dat kan doen.

Lokaal denken

De eerste stap naar een duurzame tuin is om zoveel mogelijk lokaal te halen. Zo kan je tuinieren op klei, zand of veen. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat je tuin en de beplanting is aangepast aan deze omstandigheden. Dit geld ook voor veel zon of wind, of de tuin beschut is en of er veel schaduw staat. Als je hier rekening mee houdt, dan kun je voor alle onderstaande principes een goed werkende oplossing bedenken! Zo heb je een mooie en lokale tuin.

Zorg voor de bodem

De bodem is erg belangrijk voor je tuin. De afval wordt hier omgezet in voedingsstoffen voor nieuw leven. Veel mensen willen hun tuin schoon en netjes houden, maar met de juiste bacteriën en schimmels in de bodem maken planten weerbaar tegen allerlei plagen. Kunstmest of bestrijdingsmiddelen vernietigen dit systeem wat heel erg zonde én slecht is. Maak je tuin dus duurzamer door de natuurlijke bodemprocessen niet te verstoren en plantenresten bladen rustig te laten verteren.

Hoe minder afval hoe beter

Bij afval uit de tuin bedoelen we niet alleen groenafval. Ook afgedankte meubels, bestrating potten en gereedschappen tellen mee. Vaak gooien mensen dit al snel weg en dat is zonde. Dit zorgt niet alleen voor meer afval, het is vaak helemaal niet nodig. Tuinmeubelen zijn vaak makkelijk op te knappen en het anderen hoef je vaak echt niet zo snel weg te gooien als je denkt. Hiermee help je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. Dat is pas duurzaam wonen!

Bespaar water met lokale planten

Een tuin vol tropische en exotische planten klinkt misschien heel leuk, maar het is vaak niet goed voor het milieu. Dit komt doordat deze planten vaak veel meer water nodig hebben. Als je planten hebt die passen bij de lokale omstandigheden hoef je ze amper water te geven, ook niet in de droge perioden. Hiermee bespaar je veel water en dat is natuurlijk een stuk beter voor het milieu.

Ook is het belangrijk om niet heel je tuin te bestraten. Door al die bestratingen infiltreert het water namelijk niet meer in de grond, maar stroomt het rechtstreeks af naar de riolering. Dit zorgt voor overbelasting van het riool wat er weer voor zorgt dat straten en pleinen blank komen te staan bij hevige regenbuien.




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress