Boerderijen in het zonnetje

Een groot leeg stuk gras, dat kan voor meerdere dingen gebruikt worden. Natuurlijk kan je er je vee op laten grazen, je honderden koeien erop hebben staan, maar je kan er ook voor kiezen om in plaats van koeien, die een grote hoeveelheid broeikasgassen uitstoten, er een zeer klimaatneutraal iets op te leggen. Steeds meer boeren laten in hun weilanden windturbines neer zetten. Naast productie van voedsel, is een boerderij tegenwoordig ook een halve elektriciteitscentrale geworden.

Windmolens

Weilanden zijn erg geschikt vaak voor het plaatsen van een wind turbine. Het is een groot leeg vlak, waardoor er dus veel ruimte is om op te bouwen. Hierdoor kan je naast de turbine eventueel zelfs nog je vee laten rond lopen. Een duurzame boerderij hoeft dus niet ten koste te gaan van de productiviteit van de boerderij. Integendeel zelfs. Want voor de opgewekte energie die de boer niet zelf verbruikt, kan hij ook nog eens geld krijgen, waardoor hij dus zelfs winst kan maken op zijn opgewekte stroom. Toch zijn er ook nog andere manieren om stroom op te wekken dan het gebruiken van windturbines op de boerderij.

Zon

Zo zijn er ook steeds meer boeren die investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen voor bedrijf leggen ze dan vaak op de daken van grote schuren. Dit is ruimte die anders toch geheel ongebruikt blijft en dus prima ingezet kan worden voor het opwekken van stroom. Dit soort daken zijn vaak erg groot, aangezien het het dak is van een stal, of een grote opslagplek. Aangezien deze daken vaak niet heel erg stijl af lopen, is het goed mogelijk er panelen op te installeren. Dit zijn er dan dus vrij veel die ook nog vrij effectief zijn in het opwekken van stroom. Ideaal dus als je stroom op wil wekken.

Investering

Hoewel dit soort dingen in de eerste instantie veel geld kosten, zijn ze op de lange termijn winstgevend. Ook voor particulieren is dit zo, na ongeveer 7 jaar heb je gemiddeld je gekochte zonnepanelen weer terug verdiend. Boeren kunnen vaak ook nog een subsidie krijgen voor het aanleggen van zonnepanelen op hun daken en het plaatsen van windturbines in hun weilanden. Hierdoor is het voor boeren financieel nog aantrekkelijker. Ook is het een investering in het milieu. Aangezien je als boer met dieren vrij veel gassen uitstoot, is het ook iets goeds om op deze manier wat terug te doen voor het klimaat.




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress