Eindeloze energie

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan is het goed om over te stappen op bronnen voor onze energie die duurzamer zijn dan fossiele brandstoffen. Waar we nu nog vaak van kolen en gas gebruik maken als het gaat om het opwekken van energie, is het belangrijk dat we in de toekomst overgaan op energiebronnen die niet eindig zijn, zoals kolen, gas en olie.

Klimaat

Zonnepanelen kopen kan een goede manier zijn om klimaatneutraal energie op te wekken. Dit omdat bij de omzetting van zonne energie naar elektriciteit geen broeikasgassen zoals CO2, of methaan worden uitgestoten. Besparing zonnepanelen kan ervoor zorgen dat je dus minder stroom nodig hebt van vervuilende bronnen, zoals een kolencentrale, of een olie centrale. Daardoor hoeven er dus minder fossiele brandstoffen te worden gebruikt, wat er voor zorgt dat er dus weer minder gassen de atmosfeer in komen die bijdragen aan het versterkte broeikaseffect. Dit is dus een goede stap in de richting van klimaatneutraal energie verbruiken.

Eindigheid bronnen

Een ander probleem met fossiele brandstoffen is dat de reservoirs hiervan eindig zijn. Hoewel er aan kolen niet snel een gebrek zal ontstaan, zijn de grootste olie reservoirs toch wel leeg aan het raken in het midden oosten. Tenzij er snel een nieuw reservoir wordt gevonden dat zo groot is, zou dit de prijs van olie flink kunnen verhogen en de schaarste zou kunnen leiden tot nieuwe conflicten. Doordat deze bronnen in enkele decennia leeg kunnen zijn, is het goed om nu al te zorgen voor alternatieve bronnen van energie, aangezien je anders als land zonder stroom komt te zitten.

Politieke redenen

Ook geven fossiele brandstoffen vaak reden tot conflict. Kijk maar naar de Russen momenteel, die dreigen het gas af te sluiten van Europese landen. Door zelf je energie op te wekken van bronnen die altijd overal verkrijgbaar zijn, zoals wind en zon, maar ook bijvoorbeeld water energie en biomassa, kan je veel makkelijker onafhankelijk zijn van andere landen wat het betreft je energie. Door lokaal je energiebronnen te hebben, hoef je niet jezelf afhankelijk te maken van een grootmacht als Rusland voor je gas, of van staten waarvan de morele kompassen naar een ander noorden wijzen dan de morele kompassen van ons hier in het westen. Zo kan je dus veel gedoe in de toekomst voorkomen, doordat je dan dus veel zelfstandiger wordt qua energie.




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress