Wat zijn pellets?

Dit artikel gaat over pellets van hout. Wat zijn pellets precies? Waar zijn ze voor? Wat zijn de voor- en nadelen van hun gebruik? Op die vragen gaan we hier in.

Houtpellets

Houtpellets zijn kleine staafjes en korrels die gemaakt kunnen worden van zaagsel, houtsnippers en snoeihout. Deze producten worden onder hoge druk gezet om het uiteindelijke produkt te vormen. Dit zorgt voor een hoge energiewaarde van houtpellets. Er wordt dus geen hout gekapt om de korrels te maken. Bij de samenpersing komt warmte vrij, die ervoor zorgt dat de van nature in het hout aanwezige cellulose de houtkorrels bindt zonder andere middelen. Pellets zijn een natuurlijk product zonder toevoegingen.

Gebruik

De houtpellets worden gebruikt voor verwarming. Wanneer ze worden verbrand in speciale fornuizen en boilers, produceren ze voldoende warmte om een kamer of een heel huis op te warmen. In het eerste geval staat er een pelletkachel in de ruimte die je wilt verwarmen. In de tweede geval is de CV-ketel een pelletketel. Een pellets pelletkachel wordt vaak gebruikt als een sfeermaker in een ruimte, zoals ook een open haard dat doet. In dat geval is er doorgaans ook een andere vorm van verwarming aanwezig. Pollenkorrels kunnen worden uitgerust met een systeem dat voor de aanvoer van de houtpellets zorgt. Dat bevat een bak waarin ze worden gestort, opdat de ketel een aantal uren zonder bijvulling kan branden.

Voor- en nadelen

In deze paragraaf gaan we in op de voor- en nadelen van het gebruik van houtpellets voor verwarmingsdoeleinden. Als voordelen kunnen worden genoemd, waarvan er enkele al eerder aan de orde zijn gekomen:

  • Worden gemaakt van resthout. Er worden geen bomen speciaal voor ze omgehakt;
  • De hoge energiewaarde vanwege de grote druk waarmee ze worden geperst;
  • Ze hebben allemaal dezelfde vorm en omvang, wat het gebruik eenvoudig maakt;
  • Ze zijn schoon en gemakkelijk op te slaan;
  • De brandwijze is altijd dezelfde als je dezelfde kwaliteit koopt;
  • Er blijft na verbranding zeer weinig van over;
  • CO2-neutraal. De redenering daarachter is, dat er sprake is van een kringloop. De CO2 die bij de verbranding vrijkomt, wordt opgenomen door groeiende bomen. Die komt weer vrij bij verbranding van die bomen enzovoorts.

Als nadelen zou je kunnen noemen, dat houtpellets meer werk vraagt dan aardgas. Ze moeten worden ingekocht en de kachel/ketel dient regelmatig aangevuld te worden. Ook neemt de opslag en een eventueel aanvoersysteem ruimte in beslag, en ze mogen niet nat worden.




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress