3 manieren om vogels te verjagen

Er zijn veel vogels waar je graag naar kijkt en luistert. Toch zijn er een aantal soorten die je liever niet in je tuin hebt. Die beesten kunnen soms voor flink wat overlast zorgen. Denk aan geluid, stank en beschadiging. Gelukkig zijn er ook manieren om van de vogels af te komen. 

Verjagen door geluiden

Vaak in de landbouw of in grotere tuinen wordt gebruik gemaakt van geluiden. Er worden dan geluiden afgespeeld van vijanden, roofvogels en soms zelfs van angstkreten van soortgenoten. Hiermee wordt het overlevingsinstinct van de vogels geactiveerd en slaan ze op de vlucht. Kleine kans dat ze nog terugkomen naar een plek met die geluiden. Naast het gebruik van kleine speakertjes zijn er ook vogelverschrikkers met geluiden erin verwerkt. Door het klinken van harde knallen of hoge piepen, worden de vogels op afstand gehouden.

Verschrikkende vogelverschrikker

Bij het denken aan vogels verjagen moet je gelijk denken aan de ouderwetse vogelverschrikker op de boerderij; de man van stro zoals in The wizard of Oz. Maar de vogelverschrikker heeft veel verschillende soorten waarin die voorkomt. Er hoeft geen levensgrote pop in de tuin te staan, er zijn ook kleinere soorten geschikt voor de achtertuin of het balkon. Denk bijvoorbeeld aan vogel-verschrikkende bollen, die ronddraaien als windmolens, waarbij de vogels worden afgeschrikt door de beweging, kleur en reflectie. Maar er zijn ook namaak roofvogels. Die kunnen zeer gemakkelijk op de balkonrand of achterin de tuin worden geplaatst. De vogels zien het nep dier aan als een levende vijand en zullen je tuin dus niet zomaar betreden. Wanneer je de namaakvogel vaak verplaatst, voorkom je gewenning en blijft het effectief. Heb je daar geen zin in en wil je er niet naar hoeven omkijken? Misschien heb je dan genoeg wind in de tuin voor een vogelvlieger. Dit is een vlieger met het silhouet van een (roof)vogel. Deze vlieger wordt vastgemaakt aan een paal, waardoor het wind op kan vangen. Bij een klein briesje begint het al te bewegen, dankzij het lichte gewicht.

Zorgen dat vogels niet kunnen nestelen

Wanneer vogels makkelijk in je tuin kunnen nestelen, onthouden ze de plek. En als er al een nest gebouwd is, zou het goed kunnen dat de jongen de plek de komende jaren gebruiken voor hun eigen nesten. Om dit te voorkomen, moet je de nestplekken blokkeren. Bijvoorbeeld door middel van duivenpinnen en vogelnetten. Hierdoor wordt het onmogelijk gemaakt om nesten te bouwen op gevels en daken. De vogelpinnen hebben stompe punten, dus bezeren de vogels niet. Ook kunnen vogelnesten zonnepanelen overnemen. Door een zonnepaneel vogelwering te bieden door middel van een vogelschroot, kunnen de vogels niet onder de platen kruipen. Weer een nestelplek uitgeschakeld.




© 2024: Green Deals | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress